« Is it just me or is Apple xyz down for everyone? | Home | Robot hand plays piano »

January 29, 2019

Stealth House — Privacy in plain sight

1hhggh

Designed by architect Makoto Tanijiri for a family in Saijo, Japan.

2klghjhhg

Wrote Marcia Argyriades in a July 4, 2009 Yatzer story, "when first seen it seems as if it's a house from the future.... it's actually inspired by the earliest house in Japanese architecture: the pit dwelling or 'tateana jukyo.'

3khg

Constructed during the Yayoi era (200 B.C. – 250 A.D.), pit dwellings were built by digging a circular pit (or a rectangular one with rounded edges) fifty or sixty centimeters deep and five to seven meters in diameter, then covering it with a steep thatched roof.

4hjjhgk

5jghvjghv

According to Tanijiri, the clients, a young couple and their three children, wanted a unique house, in which the open public part would preserve privacy.

6ghjvjgh

The site, which was formerly an open field, was excavated and the house was sunk a meter into the ground.

7gfjgk

The soil from the excavations was used to create a protective barrier around the perimeter of the site, and acted as the organic base of the house.

8gvjgvj

The barrier formed is both visual and physical and was planted to create a lush landscape.

9ggjfh

The sunken level of the house is communal; the perimeter is constructed of exposed glossy concrete.

10gfghj

Four inclined black steel V plates were placed at each corner of the ground floor to support the construction and the other two levels of the pit dwelling. The sunken level is open plan and consists of the living, kitchen and dining areas. Although it is a meter below ground level, it has a lot of natural light as Tanijiri placed ribbon windows on all four sides.

11jhgj

12hgjhjg

A timber staircase without handrails leads to the first floor where the master bedroom and bath are found; however, it also neatly conceals a washroom located on the ground floor. The master bedroom enjoys a terrace which is cut into the surface of the pyramid-like construction, thus allowing natural light [to enter]. 

[via Milena]

January 29, 2019 at 02:01 PM | Permalink


Comments

Oh my god, those stairs. I'd be dead in a week in a house with stairs like that.

Posted by: Rocketboy | Jan 30, 2019 10:00:47 PM

The comments to this entry are closed.